istanbul -eyüp – zal mahmud paşa cad no 49
Kabirleri Eyüb, Zal Mahmud Paşa Caddesi, No. 49dadır. Sahabe-i Kiram’ın büyük alimlerindendir. Rivayete göre ashabın ilmi, altı kişide toplanır. Bunlar Hazret-i Ömer, Hazret-i Ali, îbn-i Abbas, Hazret-i Abdullah bin Mes’ud, Zeyd ve Ebu’d-Derda (r.a.) hazretleri’dir. Künyesi Zeyd el-Ensari’dir. Hazrec kabilesindendir. Ümmetin hakimi olup Kur’an-ı Kerim’i Peygamber (s.a.v) Efendimizden ezberleyenlerden ve cem edenlerdendir. Hazret-i Ömer Dımeşk’ı feth ettiklerinde Ebu’d-Derda Hazretlerini Dımeşk’e kadı tayin etti. İlk defa kadı olan odur. Dimeşk Cami-i Şerifinde sabah namazından sonra mihrabda otururlar, müslümanlar da Kur’an-ı Kerim’i ögrenirler idi. Her on kişiye bir bilen tayin etmiş; onlar okurlar, o da dinler ve hatalarını düzeltir-di. Böylece Kur-an-ı Kerîm-i herkes kolayca öğrenirdi. İstanbul-da iki makamı vardır. Bunlardan biri Eyüb de, diğeri de Üsküdar Karacaahmed mezarlığındadır.
Eyüb Zal Mahmud Paşa’daki kabri, Sultan Mahmud zamanında 1251 – (1835)’de tamir edilmiştir.
Kıldı Mimar-ı kalem tarihin inşa Es’ada
Yaptı Şeyh Mahmud, Ebu’d-Derda için rana makam. 1251
Türbenin içinde yan yana yazısız iki taş vardır. Kesme taştan yapılan binanın üstü açıktır ve içinde bir incir ağacı vardır. Cadde tarafında kapısı ve geniş penceresi vardır.
Sahabeler levhasında hakkında şu kıt’a söylenmiştir:
Züvvarların şah ü geda
Şefaatten itme cüda
Ya Hazret-i Ebu’d-Derda
Şefaate ir gör bizi.
Üsküdar’daki kabri, Karacaahmet Mezarlığı, Karacaahmed Sultan’ın’türbesinin bulunduğu adada mezarlık ortasında Karacaahmet Sultanın atının mezarı yanındadır. Bu kabrin üstü ve etrafı açıktır. Yeşil mezar taşında kitabesi vardır.
Kaynak ; İstanbul Evliyaları ve Fetih Şehidleri – Şevket Gürel , İstanbul’daki Tarihi Türbe ve Mescidleri İmar Vakfı , 1988