Konya Mevlevi Dergahı şeyhi tarafından Kastamonu’ya halife olarak gönderilmiş ve Tabaklar Mevkii Doğantepesi eteğinde bulunan Mevlevi Dergahında şeyhlik görevinde bulunmuştur.
Halim selim, mütevazı, dünyaya ilgisiz, yeme içme ve giyinme tarzı çok basit olduğundan “Kalender” lakabıyla meşhur olup esas adı unutulmuştur. İlkbaharın yağmurlu bir günü sokağa çıkıp yağmura tutulunca Mevlevihanenin karşısındaki kahvehanelerden birine girip yağmurun dinmesini beklemiştir. Yağmur diner dinmez hemen karşıya geçmek üzere köprüye yönelmiş, yanında bulunanlar sel geldiğini ve köprünün yıkılmak üzere olduğunu söylemişlerse de kendisi, “Yetiş ya Hz. Mevlana!” diyerek sallanan köprünün üzerinden tekke tarafına geçmiş ve az sonra köprüyü sel alıp götürmüştür. Bu hadiseden sonra burada kurulan yeni köprü, Dedeler Köprüsü olarak anılmaya başlamıştır.
1294/1878 Tarihinde Kastamonu Valiliğine atanan Müşir Lord Said Paşa, kendisini ziyarete gelen eşraf arasında Kalender Dede‘nin bulunmamasından dolayı incinmiş ve Mevlevihane’ye giderek bu zatı tanımak istemiştir. Ziyaret esnasında Mevlevi adetleri gereğince mutad muamele görmesine rağmen Dede’nin tavırları ve kıyafetiyle şeyhliği temsil kabiliyetinde olmadığı gerekçesiyle Konya’daki Mevlevihane merkezine bir mektup yazarak Dede’nin azlini istemiştir.
Konya’dan gelen cevapta Çelebi Efendi, Kalender Dede‘nin kamil bir şeyh olduğunu ve Vali Bey’in isteğini yerine getiremeyeceğini bildirmiştir. Bu hal, Kalender Dede‘ye malum olup bir Cuma gecesi, “Yarabbi! Bu valiyi başımızdan al!” diye dua ettiği ve çok geçmeden valinin başka yere nakli için emir geldiği, Dede’nin dervişleri tarafından nakledilmiştir.
Vefatında Mevlevihane Türbesinde Süleyman Paşa’nın mezarı yanına defne dilmiştir. Vefat tarihi sandukası başında yazılı iken buranın yıkılıp mezarların başka yere nakledilmiş olması sebebiyle bu tarih kaybolmuştur. Rahmetullahi aleyh.
Kaynak ;Kastamonu Camileri – Türbeleri – ve diğer Tarihi Eserler – Fazıl Çifçi – Kastamonu Belediyesi