Dai Mehmet Efendi

tarafından
114
Dai Mehmet Efendi

çanakkale – gelibolu – değirmendüzü köyü

Evliya Çelebi, Gelibolu ziyaretinde manevi makamları gezerken Mehmed Dai Hazretlerini ziyaretini şöyle anlatıyor;
”Mehmet Dai Ziyaret Yeri: Bir kaç safa erbabı ile atlara binip Gelibolu etrafını gezinerek “Üçbaş” (Değirmendüzü) Köyüne geldiğimizde bir zaviyeye girerek Muhammed Dai Hazretlerini ziyaret ettik. Yaşlı kimseler bilip dediler ki “Merhum Aziz bu tekkede doğup Gelibolu’da Bayramiyye Tarikine girerek yetişmiş ve sonra İstanbul’a varıp Üsküdarlı Mahmud Efendi’den ders almıştır. Tarikatında söz sahibi olunca, Sultan Ahmed Han’ın sohbetlerinde bulunmuş ve Sultan Ahmed kendisine bu köyü temlik etmiş. Yani mülk olarak vermiş ve eline Hattı Şerif vermiştir. Buraya gelince bu tekke ve mescidi helal malı ile yaptırdıktan sonra vefat etmiş ve buraya gömülmüştür. Hatta mezar taşında yazılı olan “Dai 1019 vefat tarihine işaret etmiş” diye anlatmaktadır.

İlginizi Çekebilir  Emir Ali Baba

Dai Mehmet Efendi sık sık köyünden Gelibolu’ya gelir Allah dostlarını ziyaret edermiş. Bir gün yine üç saatlik bir yaya yolculuktan sonra yorgun argın Gelibolu dışına kadar gelip dinlenmek için yolun kenarına uzanıp, uyuya kalmış. Şehrin emniyetiyle görevli Kolağası onu orada uyurken görünce sarhoş zannederek hapse atmış. Bu olay Mehmet Efendi’yi çok üzmüş. Allah dostunun kalbini kıran bu güvenlik görevlilerinin bir ay içinde peş peşe öldüğü görülmüş.

Dai Mehmet Efendi bir süre üç köprüler de bulunan caminin imamlığını da yapmış fakat yine Değirmendüzü’ne yerleşmiştir. Dai Hazretlerinin Gelibolu’daki dostlarını ziyareti hiç ihmal etmez arada bir onların yanına gelerek gönül sohbetlerini devam ettirirmiş. Bir ziyaretinde kerametini izhar etmek için süt süzme bezine, bir miktar süt koyup Gelibolu’da Ayakkabıcılık yapan Veli dostunun yanına varıp, sütü duvardaki çiviye asmış. O incecik bezden bir damla süt damlamıyormuş. Konuşurlarken içeriye bir kadın müşteri girerek ayakkabı siparişi vermek istemiş. Ayakkabıcı dostu kadının ayak ölçüsünü alırken Dai Hazretleri bu olayı nefsani bir gözle değerlendirmeye yeltenince, duvarda asılı duran süt damlayarak akmaya başlamış.

İlginizi Çekebilir  Bandırmalı Tatlıcı Ali Efendi

Ayakkabıcı dostu dükkan içinde bulunan mangaldan eliyle kor parçası alarak akan süt torbasının altına birkaç kez gezdirince süt torbasındaki akıntı kesilmiş. O Veli dostu Dai Hazretlerine dönerek “Dostum dağda evliyalık kolaydır. Yiğitsen şu kalabalık şehirde, nefsi tuzakların bol olduğu bu beldede gel yaşa da evliyalık yap, senin büyüklüğünü daha iyi anlarım” diyerek bir Allah dostu, bir Allah dostuna yüzyıllar içinde unutulmayacak bir ders, bir öğüt vermiş.

Kaynak ; Gelibolu’nun Gönül Erleri , Ahmet Tuna