Halil İbrahim Ziyareti

tarafından
3
Halil İbrahim Ziyareti

Adana – Akkapı mahallesi Akkapı şehir mezarlığı arkasında

Halil İbrahim Türbesi, Adana’nın Akkapı Mahallesi’nde Akkapı şehir Mezarlığı’nın tam arkasındadır . Etrafı bahçeler ve tarlalarla çevrilidir. Ziyaretin etrafında iki evin dışında ev yoktur. Saydam Caddesi’nden ayrılan ziyaretin yolu, stabilizedir. Bu yüzden ziyarete ulaşım yalnızca özel arabalarla sağlanmaktadır.
Halil İbrahim Türbesi’nin geniş bir bahçesi vardır. Bahçede oldukça yaşlı olduğu anlaşılan çok büyük melengiç ve dut ağacının yanı sıra çeşitli ağaçlar da vardır. Bahçenin bir tarafı 1000’e yakın sandalye ile doludur. Bahçenin bir yanında da yemek pişirmek için kullanılan ocaklar vardır. Türbe ise, giriş kapısının sol tarafındadır. Türbe geniş, büyük bir oda şeklindedir. Odanın içinde iki büyük beton kolon vardır. Bu kolonlar odayı iki odaymış gibi göstermektedir. Mezar odanın solundadır
Mezarın üstü yeşil örtü ve Türk Bayrağı ile örtülüdür, örtülerin üstünde açık halde bırakılmış Kur’an-ı Kerim’ler vardır. Mezarın etrafı ziyaretçilerin oturması için hazırlanmış minder ve yastıklarla çevrilidir.
Bakıcısı olmayan türbenin temizliğini , bakımını gelen ziyaretçiler yapmaktadır,
İsmini Halil İbrahim Peygamber’den alan türbenin ilk yapım tarihi bilinmemektedir. İlk ne zaman ve hangi olaydan sonra bu makamın yapıldığını günümüzde bilen yoktur.
Kaynak ; Adana Halk Kültüründe Efsaneleriyle Yatır-Türbe-Ziyaret İnancı , Yrd. Doç.Dr. Zeki Çağımlar , Ceyhan Belediyesi Kültür Yayınları

İlginizi Çekebilir  Ali Dede - Adana