Şeyh Alaaddin Efendi Türbesi

tarafından
1343
Şeyh Alaaddin Efendi Türbesi

Elazığ – Palu – İlçeye 30km mesafe de olup Beyhan beldesine bağlı Arındık (Şeyh Pir) köyünde yer almaktadır

1520’lerde Bağdat tarafından gelen Şeyh Alaeddin Efendi, Şeyhpiran köyüne yerleşir. Şeyh Alaeddin Efendi seyyid olup, Osmanlı Devleti tarafından kendisine seyyid olduğuna dair berat verilmiştir. Bu beratta Şeyh Alaaddin Efendi “Kutbu’l-Arifîn” olarak zikredilmiştir. Yine Osmanlı Devleti tarafından kendisine Şeyhpiran Köyü (Arındık), Hasbeg Köyü, Diyarbakır Melik Ahmet’te on dükkân ve bir tuz madeni vakıf olarak verilmiştir. Türbesinde ve Şeyhpiran köyündeki evinde Osmanlı Devleti tarafından kendisine alamet olarak verilen birer sancak bulunmaktadır. Dolayısıyla geçmişte çevre köyler içinde Cuma namazının orada kılındığı anlatılır.

Şeyh Alaaddin Efendi türbesi, ilçeye 30 km. mesafede olup Beyhan beldesine bağlı Arındık (Şeyh Pir) köyünde yer almaktadır. Kare planlı ve üstü çatılı olan türbe sadece makam (türbegâh) bölümünden oluşmaktadır. Türbe içerisinde Şeyh Alaaddin Efendi’ye ait sancak ve tuğ bulunmaktadır. Türbenin etrafı duvarla çevrili olup bulunduğu alan ise ormanla kaplıdır.

İlginizi Çekebilir  Korganlı Mehmet Akkiraz Hoca

Türbe yöre halkı tarafından haftanın her günü yoğun olarak ziyaret edilir. Ziyarete her türlü amaç ve maksatla gelinir. Ziyarete özellikle akli dengesi bozuk olanlar, felçliler, yaşadığı herhangi bir olumsuz olay neticesinde korkmuş olan kişiler gelmektedir. Bu hastalardan durumu ağır olanlar burada yatıya kalmaktadır. Gelen ziyaretçilerden şifa bulanlar veya adağı bulunanlar burada kurban kesip tasadduk etmektedirler.