Turgut Alp

tarafından
12
Turgut Alp

Bursa – İnegöl – Turgutalp Köyü

Turgut Alp osmanlı Devletinin kurucusu Osman Gazi’nin silah arkadaşı olup İnegöl fatihidir. Devletin kuruluşundan sonra Domaniç’ten Uludağ’a kadar olan bölge kendisine tımar olarak verilmiştir. Bursa’nın fethinde de bulunan Turgut Alp Geyikli Baba ile daima ilişki içinde bulunmuş; hatta Orhan Gazi, Turgut Alp’i Baba Sultan’nın her tüllü isteğini karşılamakla görevlendirilmiştir.

Uzun süre buralarda sulh ve sükünet içinde yöreye Türklük damgasını vuran yiğit komutan üç büyük insana (Ertuğrul Gazi, Osman Gazi ve Orhan Gazi) hizmet etmenin mutluluğuyla kendine tımar olarak verilen bu topraklarda bir rivayete göre ileri yaşta halkın deyimiyle “çarık çıkartıl” (kolera) hastalığına yakalanmıştır. Öleceğini anladığında sahip olduğu tımardaki önde gelenleri yanına çağırmış onları: “Ağalarım, yiğitlerim! Gayri ölüyorum hakkınızı helal ediniz! Ölümden sonra beni öyle bir yere gömünki mezarım toprağımda olsun, gözlerim fethettiğim İnegöl’ü görsün, esen rüzgarım yüzüme serinlik versin”demiş ardından fani dünyaya veda etmiştir.

İlginizi Çekebilir  Seyyid Nasır (k.s.)

Diğer bir rivayete göre de düşmanla yaptığı çetin bir cenk sırasında şehit olmuştur. Turgut Alp’in yörede bir çok köyü bulunmaktaydı. Bu köyler içine alan yöreye uzun zaman Turgut ili denilmiştir.

Türbesi köyün 550 metre batısında bulunan üzeri geniş bir tepenin üzerindedir. Türbe 1 986 yılında betonarme olarak yapılmıştır. Mezar iki kapılı olan türbenin ortasındadır. Zemin fayans döşeli olup içeriye ayakkabı ile girilmektedir. Kutlamalar köy halkının bir ay önceden yapmaya başladığı hazırlıklarla şenliklenir. Kutlama
töreni bir yıl hıdrellez haftasında ya da haziranın ilk günlerinde olur. Kutlamadan önce köy muhtarı tarafından çevre köyleri ve İnegöl halkı törene davet edilir. Tören günü davetliler Turgut Alp türbesinin olduğu yere gelirler. Ardından top olarak yemekler yenilir. Sofraya etli pilav, ayran ve hoşaf konulur. Yemek sonrası çeşitli eğlenceler yapılır. Bahar kutlaması bir piknik havası içinde akşama kadar sürer.

İlginizi Çekebilir  Abdüllatif Kudsi (k.s.)

Kaynak ; İnegöl’ün Manevi Mimarları , Mustafa Yılmaz , Çağrı Kasetçilik Yayıncılık , 2010